Газ є, але питання - за якою ціною?

Газ є, але питання - за якою ціною?

15 вересня в Варшаві пройшла конференція Agro&Food Security Forum, ініціаторами та організаторами якої виступили «Співтовариство  виробників і споживачів бобових України» (СВСБУ), Польсько-Українська Господарча Палата та УкрАгроКонсалт.

Безумовно, ідея та програма конференції біла цікавою та насиченою, але окремо виділимо останню панельну дискусію, в ході якої  організаторам вдалось зібрати представників Бізнесу – безпосередніх учасників бізнес-процесів агро ринку. Так, одним із спікерів став керівник напрямку SmaCom Gas Андрія Зареченський, який мав дати огляд газового питання в світі та безпосередньо в Україні. 

 «Якщо резюмувати сказане на форумі, то ситуація на сьогодні виглядає приблизно так: Цей опалювальний сезон буде великим викликом для України та Європи через заміщення російського газу (близько 40% ринку). Так, ЄС спільно з партнерами дійсно активно розвивають ЗПГ та вживають заходів щодо зменшення попиту (реінкарнація атомної енергетики, заходи щодо економії витрати для домогосподарств), а сталі Партнери України виділяють транші для допомоги Нафтогазу по закачування необхідного обсягу газу для цього опалювального сезону. Але маю зауважити, що завдяки тому, що український ринок газу відв'язався від європейських газових хабів, ціна для промисловості (у тому числі і для агро сектору) на порядок дешевша ніж у Європі -  45 тис грн за 1 тис м куб у нас проти 150 тис грн за 1 тис м куб у ЄС.

Через несталу політичну та економічну ситуацію в світі, також і змінюється ситуація на ринку газу. Тому щиро раджу бути на зв’язку із фахівцями, які в курсі коливань, аналітики та можуть підказати, коли і як краще закуповуватись. Ми завжди відкриті для цього» - Андрій Зареченський, керівник напрямку SmaCom Gas.