SmaComTrade в ЗМІ. Agroportal від 12.11.2021

SmaComTrade в ЗМІ. Agroportal від 12.11.2021

Ринок газу перегрітий, ціни космічні і постійно вагаються, іноді досягаючи 50 тис. грн за куб. м. Проте вже у березні ситуація має стабілізуватися.

Про це розповів керівник підрозділу природного газу SmaComGas Андрій Зареченський.

Експерт зазначив, що причин стрімкого злету цін на газ було декілька. Зокрема відновлення економіки після пандемії, особливо в Азіатському регіоні. Китайські споживачі почали перекуповувати газ, що раніше поставлявся до Європи. Діє геополітичний чинник як «Північного потоку-2». Мав місце і сезонний фактор (торік у Мадриді вперше за багато років випав сніг), тож держави вичерпали запаси газу у власних сховищах.

«Спрацював і фактор різкого переходу до стратегії вуглецевої нейтральності. Кардинальна відмова ЄС від традиційних джерел енергії мала свої наслідки. Адже для водню, який має прийти на зміну природному газу та вугіллю, ще не сформовано ринок та його інфраструктуру, а зелена енергетика не має такої стабільності. На цьому фоні ми бачимо неоднорідну позицію з цього питання в ЄС, зокрема, Польща відмовляється закривати вугільні шахти, щоб забезпечити свою внутрішню генерацію», — пояснює Андрій Зареченський.

Він додає, що на такий стрибок сільгоспвиробники не очікували, тому не зробили запасів, коли газ коштував 2000 грн/куб. м. Тому зараз аграрії все більше замислюються над альтернативними джерелами енергії — це і тріска, і пропан-бутан.

«Проте є невелике «потепління» у цьому питанні — «Газпром» заповнює свої сховища: російські вже наповнені, почалося закачування до австрійських та німецьких. Але ринок неймовірно перегрітий, про це свідчить те, що будь-яка новина, навіть фейкова, впливає на ціни на газ у розрізі доби. Так, німецький регулятор помилково ввечері показав на своєму сайті прокачування «Північного потоку-2» і вже вранці ринок обвалився», — зазначає Зареченський.

Таке цінове ралі спостерігатиметься щонайменше до березня.

«Німецький регулятор, який проводить сертифікацію «Північного потоку-2», має час до березня, так що можливі і злети, і падіння. Після ухвалення рішення можлива стабілізація. Наступного літа ми маємо вийти на звичний ціновий діапазон без значних волатильностей», прогнозує представник SmaComGas.